неделя, 20 април 2014 г.

Село Островче и Великата българска гора

Ако пътувате по пътя Разград - Търговище няма как да не забележите табелите, насочващи към село Островче и едноименният СПА комплекс намиращ се в близост до него. Самото село се намира на 10 километра от Разград и е заобиколено от красиви гори, които са най-голямото му богатство. Смята се, че тези гори са последните останки от "Великата българска гора на Североизточна България" и поради тази причина са включени в програмата НАТУРА 2000.

Гората през пролетта, с килим от див чесън
















Името на селото идва от усилията на неговите първи жители: трудолюбиви преселници - балканджии от съседните села, които отвоюват от околната гора територия за ниви и мери. Така се е получил своеобразен остров сред вековната гора. Като малка прекарвах доста ваканции в това село и всеки път завръщането ми там е свързано с много скъпи спомени.

Кметството на селото











Църквата







Знае се, че още по времето на траките е имало селище тук, има и сериозни основания да се твърди, че в района е съществувало тракийско култово светилище. Впоследствие недалеч от селото възниква римски град, а покрай този град е минавал римски път свързващ Сексагинта Приста/Русе и Одесос/Варна. Друг ресурс на селото са множеството извори, част от които са каптирани и са част от вододайна зона. На около 500 м от селото се намира извора на река Бели Лом, която минава през Разград и се влива в река Дунав. В близост до селото има язовир, в който се развъжда риба и е любимо място за отдих и почивка на много хора от региона.
Към язовира
Ние пътувахме от Разград към Островче и след разходка в селото се насочихме към СПА комплекса, който се намира само на 2 км от селото и разполага със спортни зали, игрища, басейн, солариум - чудесно място за релакс и почивка сред дивна зеленина. А дърветата, с техните преплетени корони от двете страни на пътя са истинска запазена марка на това място.

Пътят към СПА комплекса




СПА комплекс Островче










Великата българска гора






В СПА комплекса поседнахме за кафенце и почивка, насладихме се на палещото пролетно слънце, природните звуци и живописните гледки наоколо. После се разходихме в гората, набрахме си див чесън, за който се твърди, че има лечебни свойства и така заредени с хубаво настроение и свежест приключихме тази чудна разходка.
Ако имате време и ви се разхожда в района можете да посетите туристическата зона Пчелина, която се намира на 3 км от село Островче. Там са изградени хотели и почивни бази, ресторанти и басейни, а през местността минава живописна малка рекичка. Пътят от селото към Пчелина е хубав, минава покрай красива липова гора - досещате ли се какъв аромат се разнася в околността от тези липи по време на цъфтежа им!

Пчелина
Село Островче е едно типично българско село - селище с древна история, красиви околности и чудна природа, но за съжаление с все по-малко жители - иска ми се да вярвам, че има бъдеще за тези села. Ако минавате през този регион подарете си тази чудна разходка и ще се насладите на чист и много свеж горски въздух и хубави емоции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар