събота, 14 ноември 2015 г.

До Деветашката пещера

Деветашката пещера се намира близо до село Деветаки, община Ловеч и е сред най-големите пещери в България. Известна е още като Маарата или Окната заради седемте различни по големина отвори на тавана, през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата й клона. Пещерата е паметник на културата и защитен природен обект с национално и международно значение, обявена за природна забележителност през 1996 г.

Деветашката пещера


На път от Ловеч за Деветашката пещера трябва да минете през селата Умаревци и Йоглав, след това продължавате по главния път и като стигнете отбивката за с. Деветаки/ има табела вдясно продължавате още малко, след което ще видите табелата за пещерата. Ние стигнахме до паркинга, в близост до който се намира и мястото, където се плаща входната такса, оставихме колата и продължихме пеша. Имаше ранобудни търговци, които вече бяха подредили своите маси със сувенири и ръчно изработени неща. 





Моста към Деветашката пещера
Минахме през моста над река Осъм и преди да стигнем пещерата, видяхме една специална пейка вляво, поставена в памет на цар Борис III, взел участие в изследването на Деветашката пещера. Както гласи табелката на пейката, на това място царят спирал да си почива и сигурно се е любувал на реката и прекрасните гледки наоколо.


На "царската" пейка
Минахме през моста и ето, че се видя входа на пещерата, който е огромен и полуелипсовиден - 30 на 35 метра. Преди нас вървеше една весела група туристи от Самоков, които бяха много шумни и забавни, а гласовете им отекваха и изпълваха с живот това място.

Входа на Деветашката пещера
Първоначално преминахме през галерия, която после се разширява и образува най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров - залата е наистина величествена. Височината й е 60 м, а на места достига и до 100 м. Още с влизането усетихме чудната атмосфера на това място: чуват се песни на птици, ромонът на малко поточе, което си тече кротко, както и тихички звуци на прилепи. Пещерата е известна с многообразието от обитатели - обитават  я 12 вида земноводни, 82 вида птици, 34 вида бозайници,  15 вида прилепи, като част от тях са защитени. Деветашката пещера е сред трите най-важни убежища на прилепи в Европа - тук зимува колония от над 35 000 екземпляра, а заради размножителния им период  през юни и юли изцяло се затваря за посетители. 






На около 200 метра от входа се отделят два клона. През левия, с дължина над 2 километра протича малка река , която преминава през централната зала и се влива в р. Осъм. Десният е сух и топъл, входът му е висок 2,5 м и широк 6 м. Навътре се разширява и накрая прераства в кръгло помещение, известно като Олтара. В пещерата освен рекичка има и около десет естествено образувани езера.



Големите размери на пещерата, осветеността й на голяма дълбочина и възможността за отбрана са привличали тук хората от дълбока древност. Открити са доказателства, че пещерата е била населявана от хора от цели седем епохи – от старокаменната (преди около 70 000 години) та чак до Средновековието. Всяка една от тези епохи е оставила свой отпечатък. Домовете на хората тук били изградени от дървен плет, намазан с кал и покрит със слама. В жилищата имало огнище, както и разнообразни глинени съдове, открити са и много различни погребения, характерни за съответните епохи.

Рекичката



Входа към мястото, където са стояли цистерни с петрол - още се усеща миризмата на гориво
В близкото минало пещерата е била използвана за съхранение на храни от държавния резерв, а след това е била засекретен военен обект. През 50-те години пещерата е използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни и доскоро са стояли близо до входа на пещерата. Днес са изнесени, стоят само част от постаментите. Минавайки през входа, който се вижда на горната снимка попадате на мястото, където са стояли цистерните. На бетонните основи на тези цистерни посетители на пещерата са оставили знаци за своето присъствие  - с малки камъчета са изписали своите имена или други думи.

През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат някои от по-мащабните сцени на холивудска продукция „Непобедимите 2“, в която участват голяма част от най-големите екшън герои на Холивуд като Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод Ван Дам и Чък Норис. За целите на снимките екипът и сценаристите на филма изграждат моста над река Осъм, по който и ние дойдохме и го оставят като „подарък“ на местните жители. През 2014 г. по инициатива на Община Ловеч и с помощта на експерти от Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора“, Национален природонаучен музей – БАН, Българска федерация по спелеология, Регионален исторически музей – Ловеч и др. е разработен и План за управление на ПЗ „Деветашка пещера” за период от 10 години, като целта е устойчивото стопанисване и управление на обекта и дългосрочно опазване на неговите природни и културни ценности. Това е единствения за сега план за управление на пещера в България. 
Деветашката пещера е наистина уникално място, което е привличало вниманието на хората от най-дълбока древност, поради добрите условия за живот: съседството с река Осъм, изобилието от гори, пасища и плодородни земи. 

Река Осъм при Деветашката пещера
А ние на връщане поседяхме на слънчице на "царската" пейка и се полюбувахме на тишината, красотите на река Осъм и палитрата от есенни багри по дърветата. Докато си седяхме, една група туристи пристигна с голям автобус и огласи околността с радостна глъчка и любопитство към новите преживявания, които ги очакваха в пещерата. Много хубаво, необикновено преживяване в прекрасен есенен ден - препоръчвам ви да посетите това място, да се запознаете с неговата история, да чуете звуци му и да го усетите - заслужава си, определено!


Деветашкото плато

Няма коментари:

Публикуване на коментар