събота, 19 март 2016 г.

До крепостта Состра

Состра е римска крепост, построена върху руините на тракийско селище. Тя се намира близо до село Ломец, на 12 км от Троян и на 28 км от Ловеч, в долината на река Осъм. Пътувайки по пътя Троян - Плевен няма как да не забележите крепостта и отклонението, водещо до паркинг с информационни табели и места за почивка.

Крепостта Состра


Станция Состра е част от най-дългия римски път Ескус – Филипополис, строен от император Траян около 109 година с 10 пътни станции – Ескус при с. Гиген; Адпутея при с. Рибен; Сторгозия при гр.Плевен, станция Дорионес при с. Слатина, община Ловеч, Мелта при гр.Ловеч. Пътят продължавал по левия бряг на р. Осъм и е стигал до Состра, след което се отправял към станция Ад Радице при с. Бели Осъм и Монтемно/Беклемето. Прехвърлял е Стара планина и достигал до пътната станция Субрадице при Христо Даново, Виамата при с. Михалци, пътна станция при с.Чернозем и оттам за Филипопол и Беломорието. Освен крепостта, останки от която са видими и днес, Состра е била голям крайпътен пункт, който е включвал и селище, разположено извън крепостните стени.




За първи път за Состра споменава унгарския пътешественик и историк Феликс Каниц. Проучването и възстановяването на Состра в сегашния вид е извършено в периода 2002-2011 г. от Национален исторически музей и Община Троян под ръководството на доц. д-р Иван Христов.

Информационни табели в крепостта разказват за историята на това място


Името на римската крайпътна станция Состра (от старогръцки - пояс, превръзка, преграда) е отбелязано върху така наречената Певтингерова карта от края на IV век., която представя по-важните познати на римляните градове и пътища. Картата е нарисувана през 1265 г. от неизвестен монах от Елзас и е копие на древна римска карта, която в момента се съхранява в Австрийската национална библиотека във Виена.


Строителството на крепостта Состра започва около 147 г. по заповед на император Пий. През трети век крепостта и прилежащото селище са опустошени от готите, но след това е възстановени. През  4 в. (378 г.) Состра за пореден път е разрушена от готите, а скоро след това е издигната християнска базилика в селището на името на Св. Георги.



Ако се вгледате в останките от стените и колоните ще ви направи впечатление доброто им състояние, въпреки, че са били постоянно изложени на открито. Според специалистите причината за това се крие в съчетанието между стандартния римски хоросан и местния камък, чието добиване е било основно занятие за местното тракийско население. Римският хоросан е много здрава сплав, чиито съставки не са напълно изяснени и до днес.

Ранна крепостна стена от следата на 2 век

На територията на крепостта се различават две кули, щаба на военната част, склад за жито, жилищни сгради, улици и др. Близо до крепостта, на място считано от местното население за свято, е открита и базиликата на Состра.


Станцията Состра е обслужвала държавната поща преди близо 2 хиляди години и е отговаряла на задължителни стандарти за римската империя - еднотипни крайпътните станции, които са обслужвали държавната поща на римската империя.



Пощата е трябвало да бъде обслужвана от хора, които има къде да пренощуват и с възможност за смяна на конете. Станцията е разполагала с няколко басейна с топла и със студена вода и подово отопление. Запазена е сложна система от канали и шлюзове, която е вкарвала в басейна директно вода от река Осъм.



При арехологически разкопки в крепостта са открити сребърни гръцки антични монети, бронзова маска, съдове и накити. Повечето от находките са изложени в Историческия музей  в град Троян, а бронзовата маска - в Националния исторически музей в София. 


План на щаба на военните части/принципия

В началото на 5 в. след заселването тук на цивилно население, крепостта окончателно губи военния си характер. Состра прекратява съществуването си в края на 5 в. с разрушаването ѝ от хуните. През 19 в. на това място е построен малък пътен хан, наречен „Ломешки ханчета“, а по-късно и жп линия.


Железопътната линия край крепостта Состра


Сега крепостта е възстановена и интересна за посещение, като разбира се може още много да бъде направено така, че да се превърне в атрактивно за туристите място, защото потенциал за това мястото има. Във ветровития мартенски ден в Состра цареше тишина и спокойствие, прекъсвани само от поривите на вятъра. Беше ми интересно да се разходя из това древно място и усетя неговия дух, да разгледам възстановените крепостни стени, сгради, кули и информационни табели. Иначе мястото е добре поддържано и може да предостави приятни емоции по време на една освежаваща и зареждаща разходка. 
В района можете да посетите още Ловеч, Троян, Троянският манастир, Табашката пещера , Къкринското ханче, Старо Стефаново, Деветашката пещера, Зелениковския манастирБеклемето и др. А нашият маршрут за този ден освен крепостта Состра включваше и село Гумощник и скита свети Никола край Троянския манастир.


Няма коментари:

Публикуване на коментар