събота, 23 май 2015 г.

Приказните места край Карлуково

Пещерата Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България и се намира край Луковит, на 2 км от с.Карлуково. Каквото и да сте чували или чели за тази пещера трябва да знаете, че на място този феномен изглежда просто невероятно и дяволски красиво.
В близост до малкия вход на пещерата Проходна се намира Темната дупка – една от най-дългите пещери в България, която обаче не е отворена за посещения. В нея са открити следи от древни обитатели от ерата на неолита.

"Очите" в пещерата Проходна


















Малкият вход на пещерата
Пещерата Проходна прилича на скален мост с два входа – голям и малък. Ние влязохме през малкия вход, който е с височина около 35 м, прекосихме пещерата и излязохме през големия вход, който е с височина 45 м и е най-големия пещерен свод в България. Проходна е посещавана от много катерачи, а от големия вход се провеждат бънджи скокове.

Скалите в пещерата са оцветени и много красиви.


Големият вход на пещерата

Въпреки, че е пещера, Проходна не е тъмна, а е естествено осветена от огромните си входове, както и от отвори в тавана. Тези отвори са уникални - с формата на очи с бадемовидна форма. Като застанеш под тях имаш чувството, че те наблюдават и се взират в теб. Все едно гигантско лице те гледа, следи всяко твое движение, а ти се чувстваш като мъничко човече.

Друг поглед към Очите

Местните хора наричат тези отвори “Очите на Господ”, а понякога и “Очите на Дявола”. Гледани под определен ъгъл, при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”. Уникално се чувстваш под тези очи - едновременно  удивен и развълнуван. Симетрията на очите е невероятна, през тях минават снопове светлина, а разположението им навява чувство за мистерия.  




В тази пещера са снимани няколко български и чуждестранни филми, като един от тях е “Време разделно”. Ние пък станахме свидетели на сватбата на двама младоженци от Варна, които бяха избрали да се врекат във вярност в тази пещера. Младоженецът бе подготвил като изненада всичко, а булката и не подозирала, че тази разходка ще завърши по подобен начин. Венчаха се младоженците, почерпиха, както си му е реда даже нас, случайните туристи, а ние им пожелахме много семейно щастие, здраве и късмет. После си продължихме разходката в пещерата.

Сватба в пещерата

Цялата местност около Карлуково е осеяна с карстови пропасти и пещери: в близост до пещерата “Проходна” се намира друга пещера: “Свирчовица”. Името й е свързано с многото храсти дървовиден бъз/свирчок, който расте на воля около пещерата.

Входа към пещерата Свирчовица



Река Искър и красивите места край нейните брегове
Ако сте в района на Карлуково можете да посетите и намиращия се наблизо скален манастир Св. Никола (Глигора), който е построен от монаси сред скалите. През последните години е възстановен както манастира, така и достъпа до него. Изкачихме доста стръмни стъпала докато стигнем манастира, но си заслужаваше цялото усилие - гледките към реката и скалите отсреща са уникални.

Входа към скалния манастир Св. Никола (Глигора)

Около Карлуково освен изключително красива природа могат да се видят и най-различни скални феномени. Насреща ни се намира едно друго чудо: «Провъртеника», което прилича на висока скала-кула с кръг в горната му част. Доказано е, че през зимното и лятното слънцестоене, светлината преминава точно през дупката. Някои го оприличават на часовникова кула, на която липсва часовникът. Около голямата скала са разположени множество малки скални кули. Говори се, че Провъртеника е бил древна обсерватория, чухме и истории за извънземни.

Провъртеника
Гледка към Срутището - друг природен феномен в този район, който погледнат от горе е доста внушителен.

Срутището
Този район е много, много красив и у мен остана усещането за красиви каменни образувания, много зеленина и вода. Можете да си направите както еднодневна разходка, така и да си организирате по-дълъг престой. Наблизо се намира Националният пещерен дом, където може да се нощува и да се опознава тази приказно красива, но не много позната част на България.

Национален пещерен дом
За мен района на Луковит и Карлуково бяха непознати, но преживяването беше уникално, гледките - приказно красиви. Съчетанието на интересни скални форми, река и растителност оставят усещането за хармония и спокойствие и желание за завръщане. Много, много красиво е това място с причудливите си скали, лъкатушещата река и интересните истории и легенди. А Очите от пещерата Проходна останаха за мен незабравим спомен от едно приказно красиво място, което сякаш те докосва по невидим начин. И не можеш да останеш безразличен към тази красота, а единствено безмълвен и удивен...


Няма коментари:

Публикуване на коментар