неделя, 6 септември 2015 г.

Крушунските водопади - бигор, травертин и уникални гледки

Ходила съм доста пъти до водопадите, но всеки път преживяването е различно. Този път първо посетихме минералния басейн в близост до екопътеката и след това потърсихме разхлада край водопада. С всяка изминала година това място се оживява все повече. И при това посещение беше пълно с туристи от различни краища на страната и чужбина. Има и много магазини и места за хранене, както и над 20 къщи за гости в селото.


Крушунските водопади


Центърът на село Крушуна - вдясно е пътят, водещ до водопадите
Водопадите се намират край село Крушуна, на около 30 км от Ловеч, в община Летница. Достъпът до екопътека е лесен, което я прави посещаема от много хора, които могат да се възхитят на невероятната й красота. От центъра на селото се върви по асфалтов път, който завършва с голям и удобен паркинг.

Началото на екопътеката към водопадите




До паркинга са разположени минералният басейн и началото на екопътеката. Има и доста заведения за хранене, кафе и сувенири.
 
Минералният басейн в Крушуна - чисто и поддържано място.

Водата в басейна лекува различни кожни заболявания и болести на опорно-двигателната система. Излиза на повърхността с температура около 50 градуса по Целзий, но се охлажда по естествен начин и в басейна е с много приятна температура.

След паркинга по пешеходна алея стигате до нещо като търговска зона. От там нагоре има маркировка и табели, които ви отвеждат в подножието на водопадите и започва изкачването по лъкатушещата пътека между водните прагове и басейни.


Имаше доста желаещи да си направят снимка тук и се наложи да изчакаме известно време. Иначе гледката е наистина вълшебна - все едно си на някакъв екзотичен остров.



Наоколо ви обгръща гъста растителност, през която трудно се вижда дори пенливата река Маарата, покрай която криволичи пътеката. За да стигнете до водопадите, минавате по множество дървени мостчета и стълби, които са добре поддържани и обезопасени с парапети. Ако се изморите от изкачването (защото на места стълбите са почти отвесни), има пейки, на които можете да поседнете и си починете. 



Красив воден праг на река Маарата

Крушунските водопади, наречени още Маарата, представляват водна каскада - по пътя на водата са се образували множество прагове. Най-големият водопад се спуска от около 20 метра височина, като се разделя на няколко по-малки, а шума от падащата вода е наистина успокояващ и някак си пленяващ.


Това е глaвният вoдoпaд, който ce cпycĸa oт виcoчинa 20 м. Въздуха бe влaжeн и нacитeн c вoдни ĸaпĸи, а множеството туристи се разхлаждаше от лекия ветрец тук.
А какво е травертин - това е вид варовик, който е пясъчен на цвят, но пуснат във вода, отделя син цвят и така водата на Крушунските водопади е оцветена в ярко синьо, което се дължи на разтворения варовик вътре. Травертинът се среща в топли минерални води или води, богати на калций, тъй като се получава чрез отлагане на калциев карбонат, характерен за такива извори.  Красиви са и варовиковите скали, разположени в тази местност, които са с шуплеста структура и се наречат бигор.

Ярко сините води на Крушунските водопади

По протежение на пътеката има информационни табели от които можеш да разбереш, че през 13 и 14 век красотата и уникалната атмосферата на тази местност привлекли монаси исихасти, които изградили своята обител на това място - манастир в скалите до водопадите, вярвайки че тук могат да се слеят с Бога. 

Пещерите над водопада
В края на екопътеката има полянка с детски съоръжения и място за почивка, а продължавайки още напред се озовавате до пещерата, от която извира река Маарата. Обратният път се преодолява бързо, но на места се получава трудно разминаване с изкачващите се нагоре туристи. При посещението си на това място е необходимо да бъдете с удобни обувки , защото има опасност от подхлъзване. Крушунските водопади са едно от най-живописните и красиви природни кътчета в България, предлагащи уникални гледки и преживявания и са добре поддържано и достъпно място. Виртуален маршрут "Крушунски водопади" можете да видите ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар