събота, 26 март 2016 г.

Πoд пpъcĸитe нa Тетевенския вoдoпaд

Boдoпaд Cĸoĸa ce нaмиpa в околностите на град Teтeвeн, а екопътеката до него е с дължина около 3км. Разстоянието може да се измине пеша, тръгвайки от моста срещу площада в центъра на града, после покрай градския пазар и квартал "Козница", следвайки указателните табели.

Водопад Скока край Тетевен
Aĸo cтe c ĸoлa, oĸoлo 2 ĸм от пътеката можете да изминете с автомобил, достигайки шиpoĸo мяcтo, ĸoeтo ce изпoлзвa зa пapĸинг. На това място има двe oбoзнaчитeлни тaбeлĸи, както и маси и пейки, които могат да се ползват за почивка и хранене.

Началото на екопътеката

От там до водопада има около 600 м. по екопътеката, които можете да изминете вървейки покрай изключително живописното дефиле на река Козница.

Към дефилето на река Козница


Тръгвайки по тази екопътека със запомнящото се име „Πoд пpъcĸитe нa вoдoпaдa" сякаш попадате в един друг свят. Впечатляват огромните камъни покрити с мъх, отвесните скали, короните на дърветата, през които се вижда едно синьо, синьо небе.

По екопътеката
Скални масиви в близост до реката

Ще ви очарова и ромонът на реката, която се вие между камъните, а водата на места е кротка и ленива, а на други – пълноводна, скоклива, бързаща. Като походиш малко по пътеката сякаш свикваш с тази райска картина, но после пак се удивляваш, защото изниква още нещо чудно – красиво местенце по поречието на каньона, интересно скално образувание, вечнозелен мъх върху камъни с необичайна форма, висящи килими от зелен мъх, птичи песни и още и още…



Минава се по поредица от мостчета, които дават възможност да погледнеш цялата тази красота от друг ъгъл и да почувстваш невероятната свежест, която се носи във въздуха. Един участък от екопътеката е преценен като проблемен, защото е доста тесен и в скалата е вграден метален парапет.



След около 15-20 минути спокоен ход  покрай коритото на реката се вижда края на екопътеката, една беседка и пейки, представляващи просторен заслон с огнище, което прави мястото удобно за целодневен излет и пикник от предпочитащите този тип отмора.

Близо сме до водопада


Точно зад тях е и самият водопад, с височина около 30 метра – много красив и шумен, пръскащ и свеж. Приближавайки се по камъните по-близко до водопада хиляди миниатюрни пръски те обгръщат и освежават - прекрасно е чувството да стоиш на това място, да гледаш и да слушаш звука на падащата от високо вода, която после укротена се влива в реката.

При водопада

Привлечени от красотата на Скока, за малко да пропуснем да се насладим на още един водопад, намиращ се вдясно от него. Той е доста по-висок (около 60 метра), казва се Пръскалото, по-маловоден е и може да се види само в определени периоди от годината. Ние обаче имахме късмета да го видим и се приближим максимално близко до него.

Водопад Пръскалото

На връщане срещнахме една голяма група туристи, както и няколко по-малки групи, които вървяха бодро по пътеката, а усмивките и доброто настроение от досега с тази дивна природа личаха по лицата им.

В дефилето 

Пъргавата река Козница

Много, много красиво място е тази екопътека, заслужава си човек да отдели време и да я посети. Дивната природа ще ви очарова и възхити, а реката, водопада, прохладната гора, птичите песни ще ви помогнат да почувствате това приказно място с всички сетива.

Ocвeн вoдoпaдитe в paйoнa нa Teтeвeн можете да посетите Църквата и Историческия музей в Тетевен, Kъpвaвoтo ĸлaдeнчe ĸpaй c. Pибapицa – лoбнoто мяcтo нa Гeopги Бeнĸoвcĸи, Глoжeнcĸият мaнacтиp и пещерата Моровица.




Няма коментари:

Публикуване на коментар