сряда, 1 юни 2016 г.

Кайлъка - каменната долина на река Тученица

Парк „Кайлъка“ се намира на 6 км южно от центъра на Плевен и предлага чудесни възможности за отдих и развлечения сред уникални природни творения. Не е ясно кога тази каменната долина е наречена Кайлъка, но името произлиза от  турски (кая означава камък, а лъка - долина). Моите впечатления от това място са за прекрасна зелена долина, която е изпълнена с различни възможности за по-дълга или кратка разходка на открито, която може да съчетаете с практикуване на спорт, риболов, посещение на исторически места и др.

Парк Кайлъка


Паркът
Още през 1946 г. плевенчанинът генерал Иван Винаров създава граждански комитет за превръщане на тази скалиста местност в парк и първи дарява 300 хил. тогавашни лева, за да започне това начинание. Цели двадесет и пет години продължава цялостното изграждане и облагородяване на местността Кайлъка, за да се получи днешното прекрасно място.



Защитена местност
Паркът е обявен за защитена местност и е богат на множество защитени животински и растителни видове, а общата площ му е около 10 хил. дка. През територията му преминава река Тученица, а край реката си растат на воля много редки растителни видове и животни, уникални за България и Балканския полуостров растения, някои от които включени в Червената книга на България. Природата там е наистина впечатляваща, а освен многото поляни има и детски кътове, където децата могат тичат на воля и да се забавляват в игри на открито. В началото на лятото цялата местност бе бухнала в прекрасна зеленина, която обгръщаше скалите и всичко наоколо. Ако решите да тръгнете край реката, ще се насладите на прекрасни гледки - растителност и надвисналите над нея скали, които казват са подходящи и за скално катерене.

Река Тученица

Крепостта „Сторгозия“

Към крепостта Сторгозия

Крепостната порта
Ние започнахме нашата разходка от крепостта "Сторгозия", която се намира в началото на парка, има и табели, които ще ви насочат. До крепостта може да се стигне пеша, има и тесничък път за автомобили, който иначе е в добро състояние. Като стигнете до крепостта се вижда паркинг, места за сядане и почивка, както и места за наблюдение на красивите панорамни гледки и околността. 


Панорамните площадки
Мястото е възстановено по проект на Община Плевен и за сега няма входна такса. От информационните табели можете да разберете, че късноантичната крепост “Сторгозия” е била част от римския път Виа Траяна, а селището Сторгозия възниква първоначално като пътна станция в Римската империя, изградена върху мястото на по-стари селища.

Базиликата (старохристиянска църква) в крепостта Сторгозия
Сторгозия е изградена през  4 – 6 век с крепостни зидове с дебелина 2 метра, облицовани с ломен камък, споен с бял хоросан. Тук са открити две крепостни порти, три кули, както и жилищни постройки, раннохристиянска базилика, склад за зърнени храни и др.

Край базиликата
Истории и легенди
Според турските хроники българският цар Иван Шишман е обезглавен на 3 юни 1395 г., в деня, когато Баязид I влиза в Никопол. Няма данни за екзекуцията и къде е погребан царят, но легендата разказва, че оцелял по чудо, Иван Шишман намерил убежище в манастира “Свети Георги”, намиращ се на 6 км навътре в Кайлъшкия каньон. Говори се, че в пещера, в близост до това място е заровена златна колесница и съкровището на Иван Шишман. Историите за съкровището довели френският пътешественик Гийом Лежан в района през 60-те години на 19 век. Няколко години след това, през 1882 г. в Плевен пристигнал и Феликс Каниц, но и двамата не намерили доказателства за тази наистина любопитна легенда за цар Иван Шишман и неговото съкровище.  


Река Тученица 

Паметника на ген. Тотлебен при язовира "Тотлебенов вал"
 Макар и малка, река Тученица векове наред тече през каменния пролом в Кайлъка, създавайки красивото дефиле и причудливи каменни форми. Освен това тя има и определена историческа роля в Руско – турската война: за да попречи на изхранването на турската армия, генерал Тотлебен построява бент на реката, по чието поречие е имало 24 воденици - караджейки. После взривил бента, а огромни водни маси помели по пътя си всички воденици и складираните храни. Така турците останали без провизии и под заплахата от глад сред войската, Осман паша направил последен неуспешен опит за пробив и след това обявил капитулацията на 40-хилядната си армия. Така на 10 декември 1877 г. с падането на Плевен във войната настъпва прелом в полза на Русия. Сега в Кайлъка има ресторант "Караджейката", разположен е още в началото на парка.


Музеят на виното

Интересен обект за туристите е Музеят на виното в Кайлъка, който се намира в естествена пещера и е изграден в близост до малкия язовир “Тотлебенов вал”.

Язовир "Тотлебенов вал"

Музеят е създаден със съвместни усилия на български и френски архитекти, а за негово място е избран Плевен, защото той е първия център на винарската индустрия в България. В Плевен още през 1890 година е открито училище по лозарство и винарство, а през 1902 год. е създаден първият Национален институт на виното у нас. В музея можете да се запознаете с историята на виното и разбира се, да дегустирате подбрани вина. За съжаление при нашето посещение музеят беше затворен, не успяхме да дегустираме вино, но успяхме да се полюбуваме на красивата околност и зеленина около язовира.

В Кайлъка има зоологическата градина, а  Голямата пещера, обитавана от хора преди хилядолетия, е превърната в ресторант. Тук има и много кътове с атрактивни забавления: езеро с лодки и водни колела, тенис кортове, плувни басейни. Срещнахме и мноого велосипедисти от различни възрасти, даже и цели семейства. 


А в ресторантите и кафенета можете да си починете от разходката, да пийнете ароматно кафе и хапнете от местните специалитети. Има и хотели, къдено можете да оседнете, ако сте планирали по-дълъг престой в това дивно кътче.

Хотел Кайлъка


В самия Плевен можете да посетите още  Панорамата „Плевенска епопея 1877“, Мавзолеят – параклис „Св. Георги Победоносец“, построен в чест на православните войници, загинали при обсадата на Плевен, обновената централната градска част, която е много красива, Художествената галерия „Илия Бешков“, Регионалния исторически музей с етнографски, природонаучен отдел и постоянната експозиция на оперната прима Гена Димитрова, къщата-музей „Цар Освободител Александър II“ и др.
Хубаво място е парк Кайлъка, но трябва да отделите достатъчно време, за да се полюбувате на всичките му красоти, да се потопите в прекрасната му атмосфера и отнесете чудни спомени от това дивно кътче на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар