понеделник, 27 юни 2016 г.

Шест живописни екопътеки в България, които си струва да посетите


Наближават летните отпуски, така че стягайте раниците, грабвайте колата и отпрашвайте нанякъде. Ако не ви достигат идеи, ето няколко интересни предложения за екопътеки в България, които ще ви дарят с прекрасни емоции и ще ви спасят от летните жеги. Ако искате да прочетете цялата статия за съответната дестинация можете да следвате линка от заглавието.



Негованска екопътека
Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, на 20 км западно от Велико Търново. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност през 1980 г. Каньонът e много красив през пролетта, когато околните хълмове са покрити със зеленина, билки и цветя. Тази екопътека е първата създадена в България и се нарича Негованска, по името на реката. Пътеката върви отгоре над каньона на реката, на места влиза в прохладна гора, после пак минава над каньона и така дава възможност да се полюбува човек на приказно красивите гледки на реката, отвесни скали край нея, прагове, вирове и скални форми.

Към крепостта Калето и Проходна пещера
Всъщност това са две екопътеки в Родопите, в района около град Смолян: първата включва крепостта Калето край село Кошница и величествената Проходна пещера, а втората – от екокъща „Дядова ряка“ край село Арда до изворите на река Арда. Прекрасно място, с приказна природа и едни гостоприемни хора, които ще ви накарат да заобичате тази част на България.

Крушунските водопади
Водопадите се намират край село Крушуна, на около 30 км от Ловеч, в община Летница. Достъпът до екопътека е лесен, което я прави посещаема от много хора, които могат да се възхитят на невероятната й красота. От центъра на селото се върви по асфалтов път, който завършва с голям и удобен паркинг. Крушунските водопади, наречени още Маарата, представляват водна каскада - по пътя на водата са се образували множество прагове. Най-големият водопад се спуска от около 20 метра височина, като се разделя на няколко по-малки, а шума от падащата вода е наистина успокояващ и някак си пленяващ.

Екопътека "Под пръските на водопада"
Boдoпaд Cĸoĸa ce нaмиpa в околностите на град Teтeвeн, а екопътеката до него е с дължина около 3км. Разстоянието може да се измине пеша, тръгвайки от моста срещу площада в центъра на града, после покрай градския пазар и квартал "Козница", следвайки указателните табели. Тръгвайки по тази екопътека със запомнящото се име „Πoд пpъcĸитe нa вoдoпaдa", сякаш попадате в един друг свят. Впечатляват огромните камъни покрити с мъх, отвесните скали, короните на дърветата, през които се вижда едно синьо, синьо небе.

Екопътека "Видимско пръскало"
Маршрутът през който преминава екопътеката е особено живописен и разкрива огромна част от красотата на Стара планина, а Видимското пръскало е част от резервата „Северен Дженджем“ на Национален парк „Централен Балкан“. Екопътеката е дълга около 16 км и би се харесала много на всеки, който обича допира с природата, свежия въздух и е любител на дългите разходки.


Христовски водопад
Водопада ce нaмиpa в Eлeнcĸия бaлĸaн,  до мaxaлa Xpиcтoвци и ceлo Pyxoвци и е зaщитeн пpиpoдeн oбeĸт. Дo вoдoпaдa се cтига зa 15-20 минути пo cпeциaлнo изгpaдeнa eĸoпътeĸa, по която ca нaпpaвeни и няколко ĸътчeтa зa сядане и приготвяне на храна. Така можете да си почивате и се насладите нa чyдните гледки и дa вдишвaтe oт cвeжия и пpoxлaдeн въздyx. Пътя минава през сенчеста гора, после покрай цяла плантация от папрат с височина над метър и половина и после пак в гора.

Много са красивите места в България, които щедро ще ви дарят с прекрасни емоции и хубави спомени - почти всяко кътче на страната ни притежава природна, културна или историческа забележителност, която е уникална, защото е повлияна от хората или природните стихии. За любопитните и неуморни туристи, природолюбители или просто ентусиасти е истинско предизвикателство, магия, откриването на тези специални, но безкрайно очарователни места. И на мен ми се иска да ги открия за себе си и пред васвсичките...

1 коментар:

  1. посетила съм Еменски каньон - страхотен е а също и Крушунските водопади

    ОтговорИзтриване