понеделник, 25 юли 2016 г.

До Медвенския водопад "Синия вир"

Село Медвен се намира на 14 км от гр. Котел и е сгушено в южните склонове на Стара планина сред красиви гори. Медвен е известно и като родното място на Захари Стоянов, тук се намира родната му къща, която е запазена в автентичен вид и е превърната в музей. Водопада "Синия вир" се намира на Медвенска река, на около 2 км от селото. 

"Синият вир"



Водопада "Синият вир" е може би една от най-популярните природни забележителности в Котленския Балкан. Очарованието и близостта му до с. Медвен го превръщат в любимо място на туристи от близо и далеч. В продължение на хиляди години реката е дълбала карстовите скали, създавайки множество красиви скални форми, вирове и водопади. Височината на водопада е само 3-4 метра, но скалите и синьото езерце (вир), което се образува от водата, правят мястото чудно красиво. 

Село Медвен

За да стигнете до този приказен водопад, първо трябва да минете през село Медвен. Като влизате в селото трябва да следвате табелите за Екоселище "Синия вир" и да продължите по едни тесни улички (на места с доста дупки) директно до екоселището, като по пътя ще видите табела за екопътека Синия вир, която трябва да подминете. 

Екоселище "Синият вир"

Ние стигнахме до екоселището, паркирахме под сенчестите дървета и поехме по пътя край реката. От Екоселище "Синия вир" започва пътека, която се спуска надолу и после се движите по нея покрай реката. Преходът до водопада е лек и приятен, с продължителност около 30 минути.

Трябва да вървите по дясната пътека, тази край реката...


Към водопада


Самият водопад „Синия вир“ не впечатлява с големи размери, но изсечените скали, зеленината и синьото езерце, в което се спуска водата, образуват вълшебна гледка, която доставя истинска наслада на очите и душата. 


Ето го и водопада...

Името му идва от красивия син цвят на водата, която се събира под водопада в малко езеро с дълбочина 8 – 10 метра. Мястото е предпочитано от много природолюбители от страната и региона, заради красивите гори и чистите планински води на река Медвенска. В миналото водопада е носил името „Чъртовец” и е бил свързан с най-различни предания и легенди. Някога старите хора са плашели децата, че там живее змей, за да не ходят да се къпят в него. Днес, въпреки че къпането е забранено (има и надпис на скалите с големи червени букви), вирът е интензивно посещаван през летните месеци точно с тази цел. Могат да се видят и смелчаци, скачащи от високите скали в дълбоката вода.

Водопад "Синия вир"

Много легенди са свързани с наличието на съкровище в подземната пещера, входа на която се крие под самия вир. Тази легенда продължава да събира иманяри от цялата страна и чужбина, които рискуват живота си, за да достигнат до съкровището. Легендата твърди, че под водопада се крие вход към подземна пещера, в която е скътано голямо съкровище. Кога и откъде е тръгнала тази легенда не се знае, но изкушението за иманярите е голямо и те рискуват живота си и се гмуркат в бурните и често враждебни води, в които се образуват и водовъртежи, за да открият това богатство. 

Красиво място, с много зеленина, ромон на вода и звънци на стада


Бреговете около коритото на реката са силно нагънати и с много интересни форми. А близостта до водата е предпоставка за красивата растителност, която обгражда реката и превръща мястото в приятно за разходка, под хладните сенки на дърветата, аромата на билките, чудният ромон на реката и звънците на стадата домашни животни. Много красиво място, истинско райско кътче…


Няма коментари:

Публикуване на коментар