събота, 24 юни 2017 г.

Празник на тетевенската саламура

Празника на тетевенската саламура се организира за втора поредна година и тъй като миналата година не успяхме да го посетим, ето ни в Тетевен. Още с пристигането в центъра на града ни посрещнаха вкусни аромати на копър, чесън, печени домати, чушки и риба, обгърнати с лек пушек на дърва за казаните. Празничната суетня на многото хора: организатори и гости, народната музика и украсения площад допълваха картината на празника.











Да си призная до преди няколко години свързвах думата саламура със солен разтвор за сирене или туршия. От както опитах тетевенската саламура, разбрах, че това е вкусна чорба от дребни риби (черна мряна, клен, пъстърва) и люти чушки, изпечени на жар, плоча или скара.



На градския площад в Тетевен гостите от околните села: Рибарица, Черни Вит, Гложене, Голям извор и Дивчовото бяха подредили в шатрите маси, отрупани с типични рибени ястия и тестени изделия. До всяка от тях неизменно присъстваше саламурата –  ароматна и вкусна, жадна за ракия. Обиколихме шатрите, а любезните домакини ни черпеха с чорба и други вкусни ястия.



Ястия от с. Гложене



В някои рецепти за саламура има и печени чушки, и речни раци, но общото е, че чорбата трябва да е солена, кисела и люта, така че да подхожда на тетевенската сливова ракия. Тъй като тетевенци са ракиджии, саламурата изпива много ракия. Студената саламура пък е местната сутрешна алтернатива на шкембе чорбата и е със същите терапевтични свойства. Това е любимото ястие на Николай Хайтов  "И на този, и на онзи свят - тетевенска саламура", пише той за вкусната чорба.

Шатрата на с. Рибарица

Успяхме да опитаме и различни ястия с риба ястия: печена в орехова шума пъстърва, пълнена пъстърва с ориз, качамак с пържена пъстърва ( мноого вкусен), просеник, бял мъж, сланина, овче сирене, лучник, прясна пита, солено мляко с печени чушки, отлежала сливова ракия и прочутото "Зелено сирене".

Зелено сирене

Шатрата за официални гости, закачливо наречени "височайши"


Имаше демонстрация на стари начини за улов на риба, а фолклорна програма с много настроение съпроводиха целия празник. И аз тропнах хорце на площада и се почувствах прекрасно.

А ето и рецептата за тетевенска саламура за всички, които имат желание да си я приготвят.

Продукти:
2 л вода
5-6 малки речни рибки или около 300 г месо от по-голяма риба
2-3 речни рака
200 г узрели белени домати
3-4 скилидки чесън
2-3 сухи чушки
2 с.л. винен оцет 
копър, сол



Начин на приготвяне:
В тенджера се кипват водата и намачканите белени домати от консерва. Рибите предварително се осоляват с мноого сол. Без да се изчиства солта рибите се мятат на скара или в тиган, за да се изпекат. След като се изпекат се почиства полепналата сол и се топват в доматената саламура, после се изваждат в чиния, почистват се от костите и се накъсват на малки парченца.  Кожата не се маха, а по-малките рибки може да се пуснат  и цели в супата. По същият начин на жарта се опукват лютите чушлета.  И те се топват в чорбата и след това се нарязват на ситно. За да не дразни лютото стомаха, се изчистват добре семките и ципите. Рибата и чушките се прибавят към доматите и всичко се оставя да къкри около половин час. Накрая се нарязват няколко скилидки чесън на резенчета, малко копър по желание и всичко се подправя с оцет на вкус.


Като приключихме с дегустацията на вкусните тетевенски ястия се отправихме към Село Бабинци и връх Острич. В района можете да посетите и Тетевенския водопадВръх Вежен и резерват ЦаричинаГложенския манастир или да се разгледате забележителностите на Тетевен.
Чуден празник, вкусен, ароматен и истински, с много настроение и хубава народна музика - препоръчвам ви да го посетите догодина - ще останете истински очаровани от тетевенци и тяхната красива природа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар