събота, 21 април 2018 г.

До водопад Скока край село Калейца


Водопад Скока се намира близо до Троян, на около 2 км от село Калейца. За да стигнете до него поемате по пътя Лoвeч-Троян и хващате разклона за Kaлeйцa (има табели). Трябва да минетe пpeз цялoтo ceлo, cлeд ĸoeтo излизaтe oт нeгo и пpoдължaвaтe пo acвaлтoвия път.  След oĸoлo ĸилoмeтъp cтигaтe дo мaлъĸ мocт и cпиpaтe нeпocpeдcтвeнo cлeд нeгo нa мaлĸo paзшиpeниe. Мecтнocттa c вoдoпaдa е нa oĸoлo 200 мeтpa в paзĸлoнeниeтo нaлявo, имa yĸaзaтeлнa тaбeлa зa тoчнoтo мяcтo.






Бях чувала за този водопад и отдавна се канехме да го видим. Оказа се, че е мноого красиво и чудесно за разходка по всяко време на годината. Оставихме колата на импровизирания паркинг и тръгнахме по черен път, който минава покрай  зелени поляни с безброй жълти глухарчета. Непосредствено до водопада има изградени маси и пейки за отдих.



Навлизайки навътре в гората до водопада те посрещат вековни дървета с огромни коренища в причудливи форми и очарователните звуци на падаща вода, която се разбива на милион кристални капчици.





Първо видяхме водопада отгоре, после тръгнахме надолу, следвайки табелите за да стигнем в неговото подножие. Цареше невероятна тишина, която усещаш с всичките си сетива, прекъсвана само от чудни горски звуци: стъпките ни по пътечката, осеяна с изсъхналите листа, птичи песни и ромон на вода.

Водопада отгоре
Мястото е много красиво и живописно, обрасло със зеленина, цветя и билки. Страхотно е да се потопиш сред тази гъста растителност - под палещите лъчи на априлско слънце намерихме покой и прохлада.






Като стигнахме до водопада приказната гледка така ме хвана, че не ми се тръгваше дълго време. Правихме снимки, седяхме на един дънер и се възхищавахме на падащите води, езерото под тях и скалите наоколо. Водопад Скока се намира на малката река Лопушница, висок е около 8 метра и отича водите си в живописно езеро, дълбоко около 4 метра. Обявен е за природна забележителност през 1978 г. Отстрани на водопада има дървена стълба, на която можете да се качите.


На тръгване чухме глъчка и говор на други хора, които бяха над водопада и бързаха да видят цялата му красота. Срещнахме и малка групичка туристи, с които се разговорихме и разбрахме, че са чак от Бургас.

Село Калейца
Село Калейца е разположено на двата бряга на река Коман. Носи името си от крепостта "Калето", намираща се в южната част на селото. Калейца е родно място на народния закрилник Ралчо Тодоров/хайдут Ралчо. Тук са родени писателя Лальо Маринов - Ламар, художника Иван Филчев, скулптурите Дочо Терзиев, Иван Варчев и Борис Ненков. В Калейца през първата половина на 19 век са били развити всички традиционни български занаяти. Най-многобройни били грънчарите - над 100, които създали през 1938 г. грънчарска кооперация, по-късно дала основите на един от големите заводи за порцелан в България. Следващи по значение били дърводелците, които построили цех за производство на столове в селото. По поречието на  реката имало 11 воденици и 4 дъскорезници. Към момента в селото живеят около 500 жители.



В заключение мога да кажа – мястото е прекрасно, леснодостъпно, подходящо за любители на разходките на открито и туристи от всички възрасти, които обичат природата. Може да се съчетае и с други интересни места в региона – Троянския манастир, крепостта Состра, Зелениковския манастир, скита Свети Никола, туристическите маршрути и хижи в НП „Централен Балкан“, курорта Беклемето и много други.


Няма коментари:

Публикуване на коментар